TOPTIP : Houtschors en -haksel

TOPTIP : Houtschors en -haksel

Wat is het verschil nu eigenlijk tussen houtschors en houthaksel ?

Houtschors is zoals het laatste woordje zegt gemaakt hoofzakelijk van de schors van bomen, vaak van de Pinus sylvester, een dennenboom : dit schaf je meestal aan in zakken of in bulk.
Houthaksel is daarentegen hoofdzakelijk een resultaat van het hakselen van hout, dus bestaat dan ook hoofdzakelijk van verhakselde stukjes hout : dit is meestal het resultaat na snoeiwerken en het verhakselen van je takken.
Het grote verschil is dat hout vlugger verteerd, dan schors. Dus hoe meer houtschors, hoe duurzamer. Houthaksel is gewoon wel handig wanneer je na snoeiwerken de verhakselde takken tussen je planten kan strooien : niet enkel bespaar je daarmee recyclagekosten en het afvoeren van het groenafval, maar je hergebruikt ook je eigen afgesneden takken.

Is dit gezond voor mijn platen om dit alles te strooien ?

Het geven van een dakje boven hun hoofd en het geven van eten aan de nuttige insecten in je tuin zullen je alleszins wel dankbaar zijn. Door een goeie laag te leggen kan is er ook minder onkruidgroei, dus kan je meer van je tuin genieten dan dat het een last wordt. Let wel : een heel dikke laag leggen in houtschors kan zo geen kwaad. Echter een heel dikke laag houthaksel kan beginnen rotten in plaats van verteren, dus best te vermijden of geregeld eens losrakelen. Op die manier drogen ook de onderste stukjes wat meer uit en begint het niet te rotten, zodat ook minder verzuring ontstaat. Hoe vlugger de vertering, hoe meer verzuring in je grond : dus bij haksel is het raadzaam van telkens je haksel strooit, er ook wat kalk bij te strooien, niet te dikke lagen leggen ( of geregeld oprakelen bij te dikke lagen ).
Bij houtschors heb je minder extra werk en minder verzuringsrisico’s.
Let er wel op dat je het bestaande onkruid best eerst verwijderd, want te grote onkruiden die er al staan, zullen anders na een tijdje hun kop beginnen opsteken.

Welke soorten houtschors schaf ik best aan ?

In de handel kan je verscheidene soorten houtschors aanschaffen : bijna in alle kleuren van de regenboog. Hebben die kleuren dan elke hun eigen functie ? Nee, helemaal niet, dit is enkel voor het decoratief aspect.
Wij raden de gewone natuurlijke kleur aan, zonder verfstoffen. De verfstoffen die gebruikt worden kunnen wel geen kwaad voor je planten, maar laat ons eerlijk zijn : echt gezond is geen enkele verf om in je tuin te kappen 😉 .
Hoe kleiner je stukjes, hoe dunner de laag, hoe groter de stukjes hoe langer en duurzamer je te werk gaat.
De grootte van de stukjes staat telkens op verpakking : bvb : 20/40 = stukjes tussen de 20mm en 40mm : ongeveer, want er zit uiteraard niemand met een metertje elk stukje te meten. Dus meet je stukjes niet na, het is gewoon een goeie indicatie om ongeveer de maat te kunnen inschatten.

Wij werken hoofdzakelijk met Pinus sylvestris, maat 20/40 : een heel duurzame, natuurlijke houtschors met stukjes van een goeie grootte zodat je er de meerwaarde van ondervind. We kunnen dit in bulk bij jou komen uitkippen of je helpen met de verdeling tussen je planten in je borders.

TIP : bij nieuwe aanplanting zet je je bloempotjes telkens omgekeerd op je plantjes. Per border kan je dan je houtschors mooi verdelen, waarna je die potjes terug afhaalt. Op die manier komen je verse aanplantingen mooi boven je houtschors piepen en zijn ze niet half bedolven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait

GET IN TOUCH

Adres: Acacialaan 7, 8470 Gistel
Email: info@tuinkabouter.be
Telefoon: 0497 055 777

Wanneer bereikbaar

Maandag – vrijdag : – 7u00 – 19u00
Zaterdag: 8u00 – 18u00
Zondag: 9u00 – 18u00

Follow Us