TOPTIP : Verticuteren

TOPTIP : Verticuteren

Wat is verticuteren of uitkammen van je gras eigenlijk ?

Zoals de simpele omschrijving ” uitkammen” eigenlijk al zegt : het is daadwerkelijk de minder gewenste zaken uit je gras kammen. Dat gebeurt door een machine met een stalen kambeentjes en die draaien op hoge snelheid door je gras en op die manier als een kam door je gras gaan. Door die snelle kam-beweging slaat hij alle onderdelen die in je gras zitten uit je gras. Dat kan gaan over mos, maar ook over dode stukken gras die tussen je gras zitten. Doordat je gras langwerpig, smal en dieper geworteld is, krijgt deze wel een duw en toch blijft deze mooi zitten om weer goed te kunnen ademen achteraf.

Moet verticuteren of uitkammen ook als ik niet veel mos heb ?
Ja, verticuteren of uitkammen doe je zelf of laat je best doen op regelmatige basis, ook als je niet veel mos hebt. Regelmatige basis is relatief natuurlijk. Bij veel mos in het gazon raden we jaarlijks aan, bij niet veel mos raden we om de twee a drie jaar aan, maar is afhankelijk van gazon tot gazon. Daarvoor komen we gerust kostenloos een langs en staan je bij met raad. Veel mos verstikt je gras en “duwt” je gras weg. Je gazon wordt zoals een spons en het gras maaien wordt een pak zwaarder. Je kan het vergelijken met het rijden op een heel zachte weg, tegenover het rijden op een harde ondergrond. Vaak rijden mensen zelf hun gras af en niet elke grasmaaier zuigt het afgesneden gras even goed op : dus, er zijn veel afgesneden sprietjes die tussen het gras blijven liggen : die verteren niet en verstikken je gras door er te blijven liggen. Door zowel een deel van dat mos en het merendeel van die dode grassprietjes weg te halen kan je gras weer ademen, zal het eenvoudiger zijn om je gazon te maaien, verhoog je de levensduur van je gazon en oogt je gazon ook terug een stuk gezonder. Je gazon zal niet merkbaar vlugger groeien, tenzij je er meststoffen op gebruikt, dus geen schrik hebben dat je opeens om de twee dagen je gazon dient te maaien.

Kan ik die mosgroei en afgesneden gras dat blijft liggen vermijden ?

Ja, deels wel en deels niet. Het afgesneden gras dat niet opgezogen wordt kan je vermijden door een grasmaaier aan te schaffen met een ietwat zwaardere motor : die zorgt voor meer zuigkracht en zorgt er dus voor dat er meer in je opvangbak komt, dan op de grond. Goed onderhoud van je maaier kan ook helpen : als de onderkant van je grasmaaier minder onderhouden is, kan het afgesneden gras ook minder z’n weg vinden naar de opvangbak. Je gazon maaien als het droog is, kan ook helpen : bij een te nat gazon, wordt het gras ook minder opgezogen, maarja, in ons klimaat hebben we niet altijd die keuze.
Mos verminderen kan je ook, maar dat is een werkje op langere termijn. Mos houdt van drie dingen :
– Schaduw
– Vochtigheid
– Een zure ondergrond
Hoe meer schaduw, hoe meer kans op mosgroei, dus zorgen dat er niet teveel bomen schaduw geven aan je gras : hoe meer bomen in de buurt van je gazon, hoe meer kans op mos.
Woon je in een regio waar echt teveel water in de grond zit of ligt je gazon lagergelegen dan de rest van je tuin : je zal zien dat lagergelegen stukken gazon vatbaarder zijn voor mosgroei. Drainage kan helpen in extreme omstandigheden.
Kalk kan helpen om de zuurtegraad van je aarde wat minder zuur te maken : let wel : dit is een werkje van lange adem, dus tweemaal per jaar kalk strooien kan helpen, maar het duurt enkele jaren eer je er effect van hebt.

Wanneer verticuteer of kam ik best m’n gras uit ?

Het beste tijdstip is het begin van de groeiperiode en ook wel net voor het einde van de groeiperiode.
Je gazon moet kunnen herstellen van die kloppen die het krijgt en moet ook de kans krijgen om te “overheersen” van het mos en dergelijke : dus moet het kunnen groeien. Beste groeiperiodes zijn de eerste maanden dat de temperaturen boven de 12°C gaan en één maand voor de temperaturen terug onder de 12°C gaan. Dus een exacte periode kan daar niet op gezet worden, dat is afhankelijk van de temperatuur. Vanaf 12°C groeit het gras, dan kan het ook herstellen. Doe dit ook niet pal in de zomer : kans is dat je gras een pak minder groeit door de droogte en minder groeien, betekent ook minder herstellen.

Vrijblijvende raad op maat van jou gazon ?

Laat ons gerust eens vrijblijvend langskomen zodat we jou gazon specifiek kunnen bekijken. We geven je vrijblijvend raad wat de mogelijkheden zijn en dan beslis je zelf wat jij nodig acht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait

GET IN TOUCH

Adres: Acacialaan 7, 8470 Gistel
Email: info@tuinkabouter.be
Telefoon: 0497 055 777

Wanneer bereikbaar

Maandag – vrijdag : – 7u00 – 19u00
Zaterdag: 8u00 – 18u00
Zondag: 9u00 – 18u00

Follow Us