TOPTIP : reiniging van terrassen en wandelweggetjes

TOPTIP : reiniging van terrassen en wandelweggetjes

Voorjaarsopkuis en je kan deze zomer genieten!

Iedereen kent het wel : na een (veel te) lange winter hebben je terrastegels een groenige kleur gekregen, hoe komt dit nu en wat doe je er best aan ?
Lees hieronder verder hoe en wanneer je dit best kan oplossen …

Hoe komt die groene aanslag er elk jaar ?

Die groene aanslag is eigenlijk heel normaal en komt bij iedereen voor. Het is een soort mos-plantengroei, een soort van algen die de kans krijgt om te groeien door de vochtigheid in combinatie met een pak minder zonlicht in de winter.
Hoe minder zon en hoe meer water : hoe beter die dingen groeien en dus hoe groener je tegels zullen komen. In de zomer regent het een pak minder en is de zon een stuk sterker. Daarom is dit fenomeen enkel maar terugkerend na de winter en als je het op dat moment opruim : dan heb je er een hele zomer geen last van, want dan is het een stuk droger en heeft de zon veel meer kracht.
Die groene aanslag die je ziet, groeit het best op een ruwe, zuigende ondergrond, zoals hout, stenen die vocht opnemen, beton, ed… Een pak minder op heel gladde ondergronden, maar die worden uiteraard minder gebruikt buiten : hoe ruwer, hoe minder glad als het regent.

Wanneer reinig ik het best m’n terras en tuinweggetjes ?

Wetende dat de groene aanslag niet zo goed tegen de droogte en tegen de zon kan, reinig je je tegels best na de winter, in het voorjaar, als de zon wat sterker wordt en wanneer de temperaturen wat beter worden. Eigenlijk ideaal, want dan maak je van die delen van de tuin ook meer gebruik.
Doe dit best niet te vroeg, want als het nog maanden kwakkelweer is, dan heb je een kans dat er terug een stukje aanslag terugkeert en dan is al je moeite voor niks geweest.
Merk je dat de temperaturen beter worden (meestal rond april) dan kan je best eens kijken om die te verwijderen. Op die manier kan je dan ook een hele zomer genieten van een propere terras.
Ben je wat aan de late kant ? Geen erg, het enige nadeel is dat je pas wat later kan genieten 😉 .

Waarom verwijder ik best die aanslag ?

Je MOET die groene aanslag niet verwijderen, het is uiteraard jou tuin en jij beslist wat daarin gebeurt of niet. En toch, raden we dit sterk aan. De groene mossen die groeien zorgen namelijk voor een extra glibberige laag (vooral als het regent) en niemand glijdt graag uit. Onderschat het effect van een propere terras dus niet. Vochtigheid maakt je ondergrond gladder en die groene aanslag versterkt dit effect heel erg.
Ook zal iedereen wel weten dat het vaak aangenamer vertoeven is in een propere tuin en een opgekuist terras.

Hoe verwijder ik die groene aanslag nu best ?

Er bestaan vele chemische producten in de handel die dit klusje eenvoudig kunnen oplossen voor je, maar wij raden dit ten stelligste af ! Het is niet alleen vaak helemaal niet goed voor het milieu en je planten vinden dat sopje ook niet zo lekker. Vaak zijn planten hier nogal gevoelig aan en je wilt niet weten hoe veel planten er al afgestorven zijn doordat ze dit goedje te slikken krijgen. Bij veel mensen lopen ook huisdieren rond en resten van deze producten kunnen ook vaak schadelijk zijn voor je geliefde huisgenootjes die overal rondlopen.
Wij zijn een voorstander van de mechanische verwijdering met gewoon water : namelijk : de hogedrukreiniger. Gelijk welk een hogedrukreiniger ? Nee !
Bij zulke reinigingen werk je best met een vuilfrees : dit is een ronddraaiende kop op het uiteinde van je hogedrukspuit die ervoor zorgt dat hardnekkig vuil wel vlot loskomt, maar dat je de schade beperkt tot een minimum. Met een gewone kop kan je veel meer schade doen en komt je terras veel minder makkelijk proper.
LET OP : bij oudere terrassen waar de voegen loskomen kan het zijn dat je met de kracht van het water wel enkele losse voegen eruitspuit. Erg ? Nee, want dit is makkelijk terug bij te voegen. Weet dat enkel de losse voegen eruit zullen gaan met een vuilfrees en dat beetje water en kracht van de spuit was nog het enige wat ze nodig hadden om weg te vliegen. Gewoon die terug bijvoegen en het probleem is opgelost.

Kan Tuinkabouter mijn helpende hand hiervoor zijn ?

Uiteraard !
Wij werken met een professionele hogedrukreiniger, die flexibel genoeg is voor al uw huis en tuin reinigingswerken. De enige koppen die we gebruiken zijn de vuilfrezen die hiervoor uitermate geschikt zijn. Een kraantje met water en een beetje elektriciteit en we zijn vertrokken om jou je proper en nette terras terug te geven, zodat je een hele zomer kan genieten.
Contacteer ons via de pagina contact of bel ons rechtsreeks op, dan spreken we af wanneer het je past.

Tot binnenkort !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait

GET IN TOUCH

Adres: Acacialaan 7, 8470 Gistel
Email: info@tuinkabouter.be
Telefoon: 0497 055 777

Wanneer bereikbaar

Maandag – vrijdag : – 7u00 – 19u00
Zaterdag: 8u00 – 18u00
Zondag: 9u00 – 18u00

Follow Us